Federers geheime wapen

Jaren geleden, toen wij met de hele familie nog lid waren van de Pettelaer, waren we in Arnhem in zo'n dome om naar tennis te kijken. De fanatieke jongens keken hun ogen uit toen de nationale helden als Sjeng Schalken moesten aantreden tegen het Zwitserse Daviscup team. Eentje was me opgevallen, nooit eerder had ik zijn naam gehoord, hij heette Roger Federer bleek bij navraag, van wie men zei dat hij wel goed kon tennissen. God-nog-aan-toe wat een misprijzende omschrijving vond ik dat. Zelden iemand zo goed zien tennissen, voor zover ik dat kon beoordelen met mijn ervaring als veelbelovend recreant. Die arme Sjeng werd werkelijk van de baan geslagen door deze voor mij nog onbekende Zwitser. Dat was in 2003 en in dat jaar zou hij zijn eerste Wimbledon (en tevens eerste grandslam) overwinning behalen. Dus voor vele tennisliefhebbers was hij natuurlijk geen onbekende.
Met lede ogen heb ik moeten zien hoe hij dit jaar de Wimbledon finale verloor, maar wel op grootse wijze. Het was tennis van ongekend hoog niveau. Altijd probeer ik als dat mogelijk is naar zijn tennis te kijken. Als liefhebber.

En in september, tijdens Den Bosch Maritiem (18 - 20 september 2015) bestaat die mogelijkheid hoop ik. Dan treedt het Zwitsers Daviscup team aan tegen Oranje. Je snapt wel waar mijn sympathie ligt. De equipe van Jan Siemerink moet het dan opnemen tegen Federer en Wawrinka. Ga d'r maar aan staan. Geen geringe klus, maar wel een eervolle tegen tennissers van wereldformaat. Robin Haase heeft het inmiddels laten afweten. Hij kiest niet voor het nationale team, maar voor zich zelf. Tja, dan wordt het wel heel lastig.
Vierendertig is Federer nu, maar hij heeft sinds 2012 een nieuwe trainer, Stefan Edberg, die hem kennelijk nog veel kan leren, terwijl je zou verwachten dat Federer nu alles wel weet over tennis. Nee, kennelijk vindt hij dat zelf niet. Hij gaat nu vaker met succes naar het net, hij heeft speciale schoenen laten ontwikkelen en een speciaal voor hem gemaakt tennisracket - een Wilson - heeft hij trouwens al jaren. En in Cincinnati dit jaar verraste hij vriend en vijand en natuurlijk het publiek met zijn nieuwe kamikaze-returns. Begonnen als grap op de trainingen, nu een gevaarlijk wapen.
Ik ben benieuwd of hij straks in Geneve weer met een nieuwe 'grap' komt. En ik wil die kamikaze-returns wel eens live zien. Wie weet?